Loading...
SØR-SUDANSKE FLYKTNINGER 2019-05-24T15:07:02+00:00
Loading...

I 2013 brøt det ut borgerkrig i Sør-Sudan, to år etter den ti år lange krigen for uavhengighet fra Sudan. En tredjedel av Sør-Sudan sine 12 millioner innbyggere har flyktet fra sine hjem. I januar 2017 møtte vi flyktninger fra Sør-Sudan som levde i Bidi Bidi i Uganda. 18 måneder senere returnerte vi til flyktningleiren for å se hvilken forskjell Caritas sine matsikkerhetsprosjekter utgjør for menneskene som bor der.

Skrevet av Patrick Nicholson/Caritas Internationalis. Bilder av Tommy Trenchard.
Teksten er oversatt til norsk av Astrid Fuglesang Stokke, se opprinnelig tekst her:

Flukten fra Sør Sudan

“Kuler kuttet grener av trærne”, sier Malis Joseph. Det var da han forstod at hans landsby i Sør-Sudan var under angrep.

“Soldatene tente på husene våre. Broren min og hans kone ble drept.”

Malis visste at tiden var inne for å redde familien. Samme dag, stablet han femti familiemedlemmer av sin utvidede familie i en bil og dro mot sør til grensen til Uganda. Han er en av to millioner mennesker som er blitt tvunget til å flykte fra landet sitt etter økende vold i 2016. Caritas ga han redskap, frø og trening.

“Til folk som har gitt penger og støtte, må Gud velsigne deg for at du tar vare på flyktninger, uten hjelp ville vi ikke vært noen steder.”

Blomstrende avlinger i Bidi Bidi

Bidi Bidi er den største flyktningleiren i Uganda, og huser mer enn 285 000 mennesker. Caritas jobber med å hjelpe de som flyktet fra Sør-Sudan. I 2016 var leiren 160 kvadratkilometer med støv, stein og trær. 

Innen få uker med tilstrømninger av flyktninger fra Sør-Sudan, hadde Caritas-grupper i Bidi Bidi utlevert 10 000 jordbruksredskaper og 10 000 tonn med grønnsakfrø og nådd 3 600 flyktningfamilier (ca 12 600 mennesker). Formålet med å dele ut frø var at  flyktningene skulle bli i stand til selv å produsere mer variert og næringsrik mat i tillegg til maten de fikk utdelt. I stedet for å leve bare på korn, bønner og olje, kunne de dyrke okra, bønner, aubergine, tomater, løk, kål, mais og jordnøtter.

Malis Justin, en annen flyktning fra Sør-Sudan, kom til Bidi Bidi i oktober 2016. Like etter ga Caritas han frø og redskaper. Med pengene han fikk fra salget av sin første avling okra, kunne Malis kjøpe nye sandaler til barna sine, og litt fisk for å tilføre mer proteiner i kosten.

Lengsel etter fred i Sør-Sudan

Malis Justin ble skilt fra sin kone og sitt yngste barn under krigen i Sør-Sudan, men de ble gjenforent i leiren i 2017. Malis sier at han er takknemlig for hjelpen han har fått i Bidi Bidi.

“Jeg fikk tilbake min kone, barna er på skolen. Jeg kan drive landbruk og selge grønnsaker for å hjelpe barna og naboene mine”.

Men alt han ønsker er en slutt på konflikten i Sør-Sudan, så han kan reise hjem igjen.

“Hjem er hjem. Hvert minutt, hver dag, tenker jeg “Når kan jeg reise hjem?” Å være flyktning er som å være i fengsel – du er forhindret fra å få alt du ønsker å få. Det er ikke bra å være flyktning. Det er ikke et valg. Du er merket som flyktning og det er deg, punktum”.